Cafeteria Menü

Cafeteria Menü
Cafeteria 2017 táblázat

2016. december 27., kedd

Mobilitási célú lakhatási támogatás

Cafeteria 2017


Adómentes juttatások


Mobilitási célú lakhatási támogatás



A következő évtől új adómentes juttatás jelenhet meg a cafeteriában, amely a munkavállalók lakhatását hivatott támogatni. Közkeletű elnevezése az albérleti támogatás. Nézzük, hogy milyen szabályokra kell tekintettel lenni:

A mobilitási célú lakhatási támogatás olyan munkavállalónak nyújtható,
  • akivel határozatlan időtartamra szóló és legalább heti 36 óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, amely esetben az állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 60 km-re van egymástól, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhelye közötti, naponta, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje a 3 órát meghaladja, és
  • aki nem rendelkezett a munkaviszony létrejöttét megelőző 12 hónapban, és nem rendelkezik a támogatás nyújtásának időpontjában lakás tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával a munkavégzés helyén, valamint olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el a 60 km-t, vagy amelytől a munkavégzési helyéig, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje nem éri el a 3 órát.

A lakhatási támogatás havi értékeként (Figyelem: ez még nem biztos, hogy adómentes!) figyelembe vehető:
  1. a munkavállaló által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából a munkáltató által térített rész
  2. a munkáltató által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából a munkavállaló által meg nem térített rész
  3. a munkáltató tulajdonában álló lakásban biztosított lakhatás szokásos piaci értékéből a munkavállaló által meg nem térített rész
A lakhatási támogatás fenti pontban kiszámított havi értékéből adómentesen nyújtható rész:
  1. a foglakoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százalékát, (2017-ben 51 000 forint)
  2. a foglakoztatás második 24 hónapjában a minimálbér 25 százalékát, (2017-ben 31 875 forint)
  3. a foglakoztatás a 2. pont szerinti időszakát követő 12 hónapban a minimálbér 15 százalékát (2017-ben 19 125 forint) meg nem haladó összeg.
A mnkáltatónak rendelkeznie kell a bérelt lakás havi bérleti díját igazoló bizonylattal. Ha a munkáltató a tulajdonában álló lakásban biztosítja a lakhatást, akkor pedig a lakhatás szokásos piaci értékét kell meghatároznia.

Amennyiben munkavállaló által bérelt ugyanazon lakás tekintetében több magánszemély is jogosult adómentes lakhatási támogatás igénybevételére, azt közülük csak - a döntésük szerinti - egyikük veheti igénybe. A munkavállalónak erről és a jelen bejegyzés első részében részletezett feltételek teljesüléséről vagy azok megszűnéséről nyilatkozatot kell tennie a munkáltató felé.
Valótlan tartalmú nyilatkozat esetén vagy a nyilatkozat módosításának elmulasztása esetén az adókötelezettséget a munkaviszonyból származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani azzal, hogy az adóhatóság határozatában az egyébként a munkáltatót (foglalkoztatót) terhelő közterheket és azok teljesítése elmulasztásának jogkövetkezményeit a magánszemély terhére állapítja meg.

A törvény szerint ugyanazon munkáltatónak minősül az a személy is, aki (amely) a munkáltatónak a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kapcsolt vállalkozása valamint nem tekinthető munkavállalónak az a magánszemély, akivel a munkáltató a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kapcsolt vállalkozásnak minősülő eset szerinti kapcsolatban áll.

A munkáltatónak az adóévet követő év január 31-ig munkavállalónként adatot kell szolgáltatnia az adómentes támogatásban részesített magánszemélyek nevéről, adóazonosító jeléről, a munkavállaló által bérelt lakás címéről.

A legközelebbi alkalommal szeretném folytatni a 2017-es cafeteria további lehetséges elemeit is, addig is minden szépezt és jót kívánok!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése