Cafeteria Menü

Cafeteria Menü
Cafeteria 2017 táblázat

2016. december 9., péntek

Cafeteria 2017: Béren kívüli juttatások - SZÉP Kártya

Cafeteria 2017


Béren kívüli juttatások


Széchenyi Pihenő Kártya


Ezúttal a béren kívüli juttatások másik elemével a SZÉP Kártyával folytatom.

A SZÉP Kártya, mint önálló elem szabályozása a 2017-es év tekintetében nem változott az idei évhez képest.
A szálláshely alszámlára 225 ezer, a vendéglátás alszámlára 150 ezer, míg a szabadidő alszámlára 75 ezer forint támogatás utalható béren kívüli juttatásként.

Az igazi változás abban áll, hogy egyrészt szűkült a béren kívüli juttatások köre, hiszen a SZÉP Kártya mellett már csak a pénzösszeg juttatása maradt meg ebben a kategóriában, másrészt ha a SZÉP Kártya és a pénzösszeg együttes juttatása esetén az összeg meghaladja az éves időarányos 450 ezer – költségvetési szerv esetén 200 ezer – forintot, akkor a fölöttes rész egyes meghatározott juttatásnak minősül.

Csak az ismétlés kedvéért, a béren kívüli juttatások adója 2017-ben 34,22%, míg az egyes meghatározott juttatások adója - amennyiben a Parlament elfogadja az ebben a bejegyzésben említett törvényjavaslatot - 43,66% lesz.

A SZÉP Kártya különböző alszámláin lévő összegek változatlanul azokra a szolgáltatásokra fordíthatók, amelyeket a Kormány rendelet tartalmaz.

A SZÉP Kártya kibocsátásának feltételeit azonban a jogalkotónak meg kellene változtatnia, hogy az összhangban legyen az Európai Bíróság idén februárban hozott ítéletével.

A magyar kormány ennek megváltoztatásával kapcsolatos hivatalos álláspontja előttem nem ismert, csak informális csatornákon keresztül kaptam kósza híreket.
Abban a reményben, hogy a magyar kormány esetleg tájékoztatta ezzel kapcsolatos szándékáról az Európai Bizottságot, két alkalommal is levélben fordultam az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletéhez, de sajnos a mai napig nem érkezett semmilyen válasz.

Nem lepődnék meg azonban azon, hogy az év vége közeledtével megjelenne a Magyar Közlönyben a SZÉP kártya rendelet módosítása. Addig is azonban minden szépet és jót kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése