Cafeteria Menü

Cafeteria Menü
Cafeteria 2017 táblázat

2016. december 1., csütörtök

Erzsébet-utalvány Karácsonyra, mint nem cafeteria elem



Elnézést kérek minden kedves olvasótól, hogy ezúttal nem feltétlenül a cafeteria témájában írok, bár egy kicsit kapcsolódik ehhez.
Az apropót az adta, - ahogy azt Ön bizonyára hallotta már - hogy a kormány minden nyugdíjasnak 10 ezer forint értékű „ajándékot” fog adni, Erzsébet-utalvány formájában. Ezt még a miniszterelnök jelentette be még korábban.

A mai Kormányinfon Lázár János miniszter azt mondta, hogy a 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt azért nem a Magyar Posta fogja 2,8 millió nyugdíjasnak kézbesíteni, mert ezek kézbesítését darabonként 480 forintért tenné meg.

A miniszter szerint a kézbesítést ezért a kormányhivatalok és a járási hivatalok dolgozói fogják végezni.

Mivel nem akartam elhinni azt, amit olvastam, ezért meghallgattam a kormany.hu-n a mai Kormányinfo felvételét, és tényleg ezt mondta. Azt is hozzátette, hogy 30 ezer munkatársról van szó, akik még karácsony előtt fogják megejteni a kézbesítést. A miniszter ugyan azt mondta, hogy az utalványokat a december 20-án vagy 21-én fogják megkapni és ezt követően fogják kézbesíteni. A kormány honlapján, a Kormányinforól szóló tudósításban még az is szerepel, hogy a kézbesítés december 21. és 24. között fog megtörténni.

Mivel már az első sokkból kicsit felocsúdtam, egy kis számolásra szeretném hívni a nyájas Olvasót.

Azt javaslom, induljunk el két irányba. Az egyik a miniszter által említett 480 forintos postai kézbesítés díja, a másik a 30 ezer kormányhivatali és járási hivatali munkatárs kérdése.

Akkor kezdjük az elsővel:

Az Erzsébet-utalványok beváltására szerződött üzletek beváltási díjat fizetnek a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tulajdonában lévő utalvány kibocsátónak. Ennek átlagos mértéke legkevesebb a beváltott utalványok értékének 2,5-3,5%-a, azaz minden nyugdíjas után 250 – 350 forint bevételre tesz szert a kibocsátó. Továbbá, az iparági becslések szerint a be nem váltott utalványok értéke 0,2 – 0,3% közé tehető, ez további 20 – 30 forintos bevételt fog eredményezni, tehát a kibocsátó összesen legalább 270 – 380 forintos bevételre fog szert tenni minden egyes nyugdíjas után. Ezzel áll szemben a postai kézbesítés 480 forintos díja.

És emiatt be kell vetni 30 ezer kormányhivatali és járási hivatali munkatársat, hogy a rendelkezésre álló 4 napban kivigyenek egy-egy borítékot 2,8 millió nyugdíjas számára. Ez azt jelenti, hogy minden munkatársnak 23,3 nyugdíjast kell naponta felkeresni, ami azt jelenti, hogy napi 8 órával (ez utóbbi különösen érdekes december 24-én) számolva minden munkatársnak minden órában 2,9 nyugdíjast kell felkeresni, ami azt jelenti, hogy nagyjából 20 perc áll minden egyes munkatárs rendelkezésre egy-egy boríték kézbesítéséhez. Az már csak hab a tortán, hogy Lázár János miniszter szerint – mivel mégiscsak pénzről van szó – a munkatársak nem egyedül fognak menni.

Engedje meg a Kedves Olvasó, hogy a tanulságok levonása helyett, ezúton fejezzem ki részvétemet minden egyes kormányhivatali és járási hivatali munkatárs felé, Önnek pedig minden szépet és jót Kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése