Cafeteria Menü

Cafeteria Menü
Cafeteria 2017 táblázat

2016. november 28., hétfő

Cafeteria 2017: Béren kívüli juttatások - Készpénz juttatása

Cafeteria 2017


Béren kívüli juttatások

Készpénz


Ígéretemhez híven az elkövetkező hetekben részletesen ismertetem a 2017-ben rendelkezésre álló cafeteria elemeket. Elsőként a béren kívüli juttatásokat veszem számba.

A 2017-es cafeteria elemek egyik legújabb és egyben legérdekesebb eleme a készpénz juttatás.

A törvény úgy fogalmaz, hogy béren kívüli juttatásnak minősül az adóévben juttatott pénzösszegnek az éves keretösszeget meg nem haladó része, az éves keretösszeget pedig 100 ezer forintban határozza meg, melyet a jogviszonyban töltött napokkal arányos összegben kell értelmezni.

Amennyiben a juttatás értéke időarányosan meghaladja az éves keretösszeget, úgy bérjellegű kifizetésként adózik.

A munkáltatóknak figyelniük kell arra is, hogy a pénzösszeg és a SZÉP kártya együttesen történő juttatása esetén az összeg ne haladja meg az éves időarányos 450 ezer – költségvetési szerv esetén 200 ezer – forintot, mert ellenkező esetben a fölöttes rész egyes meghatározott juttatásnak minősül.
A fenti esetben a fölöttes rész adója 34,22% helyett 49,56%-lesz.

A cafeteria szolgáltatókat valószínűleg az is érdekli, hogy milyen formát is ölthet ez a pénzösszeg, ezért érdemes a Magyar Értelmező Kéziszótárt igénybe venni ennek értelmezéséhez.

A pénzösszeg bizonyos mennyiségű pénzt jelent, a pénz pedig a gazdasági életben általános értékmérőként és csereeszközként használt érme, bankjegy, államjegy a szótár szerint.

A téma iránt mélyebben érdeklődők számára ajánlom azt a kiváló, A pénz fogalma című tanulmányt, amelyet Dr. Gárdos István jegyez, aki a Gárdos, Füredi, Mosonyi, Tomori Ügyvédi Iroda egyik alapító tagja, akinek elsődleges szakterülete a bank- és értékpapírjog.

A tanulmány szerint a pénz legfontosabb funkciói közül a fizetésieszköz-funkció a meghatározó. A dolgozat írója azt is leszögezi, hogy a hétköznapi gyakorlat és a közgazdaságtan egyaránt pénznek tekinti a készpénzt és a számlapénzt, ugyanakkor ezek eltérő jogi megítélésére is rámutat.

Összegezve, véleményem szerint a jelen bejegyzésben érintett pénzösszeg lehet készpénz vagy akár számlapénz is, így nem zárható ki az sem, hogy ezt elektronikus pénz formájában is lehet nyújtani.

A legközelebbi bejegyzésemben a SZÉP kártyával fogok foglalkozni, addig is minden szépet és jót kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése