Cafeteria Menü

Cafeteria Menü
Cafeteria 2017 táblázat

2017. január 12., csütörtök

Csekély értékű ajándék

Cafeteria 2017

Egyes meghatározott juttatások


Csekély értékű ajándék


A csekély értékű ajándék az Szja törvény szerint egyes meghatározott juttatásnak minősül, és így az adója 2017-ben 43,66%.  A cafeteriában az elmúlt években már egyre csekélyebb lett a jelentősége. (Elnézést a szóviccért.) Ez részben azért volt így, mert kellően nagy számú adómentes és béren kívüli juttatás állt rendelkezésre a különböző cégek cafeteria rendszereiben, másrészt sok helyen egyfajta kompenzálásként - a cafeteria rendszeren kívül - nyújtották azoknak a munkavállalóknak, akiknek vagy egyáltalán nem volt gyermekük, vagy ha volt is még vagy már nem voltak jogosultak iskolakezdési támogatásra.

Tekintettel arra, hogy 2017-ben a béren kívüli juttatások köre jelentősen leszűkült és az egyes meghatározott juttatásokkal összehasonlítva ezek adója (34,22%) már csak kevesebb, mint 10 százalékponttal kedvezőbb, újra nagyobb teret nyerhet a csekély értékű ajándék.

Ahogyan azt a Tisztelt Olvasó megszokhatta, ezt a juttatást is kizárólag a munkavállaló és a munkáltató közötti jogviszony alapján elemzem. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy a kormány a nyugdíjasoknak juttatott évvégi 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt is csekély értékű ajándék jogcímen juttatta.

A csekély értékű ajándék évente legfeljebb három alkalommal, alkalmanként a minimálbér 10 százalékát (2017-ben ez alkalmanként 12 750 forint) meg nem haladó mértékben juttatható.

Túl azon, hogy a juttatás gyakorisága és mértéke nem haladhatja meg a fentebb megállapított korlátokat, a munkaadóknak még két dologra kell figyelniük. Az egyik, hogy a juttatásról nyilvántartást kell vezetniük, amelynek tartalmaznia kell azt, hogy mikor volt ez a három alkalom illetve mekkora volt a juttatás értéke alkalmanként. A másik, hogy amennyiben -hiszen erre lehetősége van - a munkavállaló közeli hozzátartozójának is juttat ilyen jogcímen, akkor ezt csak olyan közeli hozzátartozónak juttassa, akinek az adóévben az adott munkáltatótól nem származott más jövedelme.

Magyarul, a munkáltató egy adott munkavállalójának csak 3 alkalommal és csak a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékben juttathat csekély értékű ajándékot, még abban az esetben is, ha az adott munkavállaló közeli hozzátartozója egy másik munkavállalónak.

Természetesen a csekély értékű ajándék lehet termék vagy szolgáltatás vagy utalvány vagy akár készpénz-helyettesítő fizetési eszköz is. Utóbbi kettő esetében akkor, ha a juttatási feltételek alapján megállapítható, hogy azok mely termékre, szolgáltatásra, vagy milyen termék- vagy szolgáltatáskörben használhatók fel, továbbá ha azok - a magánszemélynek ki nem osztott (nem juttatott) utalványok visszaváltása kivételével - nem visszaválthatók.

Az eddigi viszonylag nagy számú bejegyzésem alapján egy kívülálló számára könnyen úgy tűnhet, hogy a lehetséges cafeteria elemek száma végtelen, de ez nem így van. Hamarosan folytatom, de addig is minden szépet és jót kívánok!

Ha linkelni szeretne erre a weboldalra, kérem a következő linket használja:
Csekély értékű ajándék
Köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése