Cafeteria Menü

Cafeteria Menü
Cafeteria 2017 táblázat

2017. január 7., szombat

Egyes meghatározott juttatás, ami majdnem bármi lehet

Cafeteria 2017


Egyes meghatározott juttatás - szinte bármire


Ezúttal az egyes meghatározott juttatások, melynek adója 2017-től 43,66%,  egy igen érdekes lehetőségéről ejtek szót, ami a kedvezményes adózású készpénz juttatás mögött - amely mivel készpénz, ezért bármire elkölthető - az egyik legszélesebb körű juttatás lehet. Egy nem kifejezetten magyar szóval illetve, az egyik "leglikvidebb" eszköz a 2017-es cafeteriában.

Ennek a törvény szerint két esete lehetséges:
  1. a munkáltató által valamennyi munkavállaló részére azonos feltételekkel és módon ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel.
  2. a munkáltató által több munkavállaló - egy valamennyi munkavállaló által megismerhető belső szabályzat alapján - részére, azonos feltételekkel és módon ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel.
Az első esetben tehát a juttatást valamennyi munkavállaló részére kell nyújtani, míg a második esetben a munkavállalók közötti differenciálás is lehetséges, egy valamennyi munkavállaló által megismerhető belső szabályzat alapján.

A differenciálásba természetesen az is beletartozik, hogy lehetnek olyan munkavállalók, akik egyáltalán nem részesülnek a juttatásban, de ezzel is érdemes óvatosan bánni, hiszen a törvény azt is megfogalmazza, hogy a juttatásra jogosultak körét a belső szabályzatban nem egyénileg, hanem a munkakör, a beosztás, a munkaviszonyban eltöltött idő, az életkor vagy más - munkaköri feladattal kapcsolatos teljesítménytől nem függő - közös ismérv alapján kell meghatározni.

Akkor most nézzük, hogy a fentiek alapján a 2017-es cafeteriában magát a juttatást milyen formában nem lehet és milyen formában lehet nyújtani.

A juttatás nem lehet:
  • pénzösszeg;
  • értékpapír, értékpapírra vonatkozó jog, bármire korlátozás nélkül felhasználható utalvány, készpénz-helyettesítő fizetési eszköz;
  • természetes vagy tenyésztett gyöngy, drágakő, féldrágakő, nemesfém, nemesfémmel plattírozott fém és ezekből készült áru, valamint ékszerutánzat, érme, ha a körülmények alapján megállapítható, hogy a juttatás nem felel meg a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének.
A fenti kizárásokból következik, hogy a juttatás szinte bármi lehet, csak a képzelet szabhat határt. Lehet például kecske, ló, zsiráf vagy akár bármi. Az fontos, hogy a juttatás szokásos piaci értékét a szabályoknak megfelelően kell meghatározni. Az utalvány vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz esetében a szokásos piaci érték meghatározása sokkal könnyebnek tűnik, mint például egy zsiráf szokásos piaci értékének meghatározása, ezért is, az előbbiek nyilvánvalóan nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Ráadásul, mint arra a bevezetőben is utaltam az utalvány és a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz -  kivételt képez az, amely bármire korlátozás nélkül beváltható - igen széles körben váltható be, termékek és szolgáltatások széles palettája állhat rendelkezésre.

Szerencsére a jogalkotó, 2016 november végétől hatályon kívül helyezte a fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalvány tiltását, amelynek egyetlen célja az volt, hogy az Erzsébet-utalványnak, még az egyes meghatározott juttatások között se legyen versenytársa. Mint láthatjuk, ez oly mértékben diszkriminatív volt, hogy a fentiek alapján 2016-ban ugyan zsiráfot vagy krumplit minden gond nélkül lehetett juttatni, de olyan utalványt, amely fogyasztásra kész étel vásárlására jogosított, azt azért nem.

Véleményem szerint ez a juttatási forma a 2017-es cafeteria juttatások között is előkelő helyet foglalhat el, már csak azért is, mert ennek adózása a béren kívüli juttatásokhoz képest csak kevesebb mint 10 százalékponttal több.

A legközelebbi bejegyzésemben a cafeteria további elemivel fogok foglalkozni, addig is minden szépet és jót kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése